Air Cafe má svůj vlastní výroční gin

Air Cafe slaví dvacáté narozeniny, a i když jeho doménou jsou primárně rumy, nadělilo si k nim trochu jiný destilát – ve spolupráci s Little Urban Distillery vznikl Výroční gin, k jehož hlavním botanicals se vedle nezbytného jalovce řadí vlčí mák.

Air Cafe bylo v prostorách Moravského zemského muzea v Brně na Zelném trhu otevřeno 18. října 1999. Bratři Albert a Adam Kronkovi, kteří ho založili, se jeho prostřednictvím rozhodli uctít památku našich letců, kteří během druhé světové války bojovali ve Velké Británii. Veteránské myšlence odpovídá interiér podniku, který zdobí nejrůznější artefakty, jako jsou vojenské uniformy a kufry, zástava, původní cedule z kantýny Royal Air Force nebo obrazy. Atmosféru dokresluje i hudební kulisa, jež zahrnuje taneční a swingovou hudbu 30. a 40. let včetně Bennyho Goodmana či Glenna Millera, ale také originální nahrávky orchestrů Karla Vlacha či Jaroslava Maliny. Bratři Kronkovi od počátku vsadili na italskou kávu, dobré pivo, moravské víno a velký výběr koktejlů. Mezi destiláty začaly záhy převažovat rumy, jichž má Air Cafe dnes v nabídce na čtyři stovky. Ke 20. výročí otevření si ovšem Albert s Adamem nadělili trochu jiný dárek – v brněnské Little Urban Distillery si nechali na zakázku vypálit gin zajímavý složením, ale také příběhem.

 

 

 

Základním motivem Výročního ginu, jak byl jalovcový destilát vypálený speciálně pro Air Cafe pojmenován, jsou vlčí máky jakožto symbol válečných veteránů. Obsahuje 11 botanicals, protože na 11. 11. připadá Mezinárodní den veteránů, a k dispozici je pouze 111 číslovaných láhví, jež si budou moci přednostně koupit přátelé, štamgasti a nejvěrnější zákazníci Air Cafe. Z každé prodané láhve půjde část utržené částky na konto našich válečných veteránů. A z čeho přesně receptura Výročního ginu sestává? „Po úvodním povídání nad panáčkem u nás v palírně jsme společně došli k jasnému zadání. Dohodli jsme se, že receptura musí obsahovat květy vlčího máku, aby v ní byla jasně zastoupena veteránská symbolika. Shodli jsme se ale také na tom, že by v chuti měl být gin vzhledem k nadcházejícímu zimnímu období spíše kořeněný,“ prozrazuje majitel Little Urban Distillery Robert Urbánek a pokračuje: „Základ receptury tak kromě nezbytného jalovce tvoří semena koriandru, andělika, oddenky florentského kosatce plus kůry pomerančů a hořkého grepu. ‚Spicy‘ chuti je dosaženo kombinací badyánu, hřebíčku a kardamomu. Opomenout nelze ani květy zmiňovaného vlčího máku, jejichž chuť je spíše hořká, proto jsme je přidávali velmi opatrně.“ Design láhve byl upraven tak, aby byla na první pohled identifikovatelná jako produkt Little Urban Distillery, současně se ale musela jasně odlišit a odpovídat požadavkům bratrů Kronkových. „Centrální logo palírny na etiketě nahradilo logo Air Cafe a naši typickou ‚urban‘ ilustraci jsme vyměnili za pole s vlčími máky. Vosk na hrdle je červený,“ vysvětluje Robert Urbánek. Oficiální premiéru měl Výroční gin 19. října v rámci oslav 20. výročí Air Cafe.

Převzato z atbars.com 23.10.2019